Vanuit thuis naar Akagera NP Rwanda
11 februari 2026 - Akagera Village, Rwanda
Maandag 9 februari, de wekker loopt 8.20 uur af. We hebben besloten een treintje eerder te nemen van Bodegraven naar Woerden. We rijden, met de auto, naar Bodegraven, en nemen de trein naar woerden. Gek? Ja, beetje, maar beter voor mn nachtrust. In Bodegraven is altijd parkeerplek, in Woerden moet je maar zien dat je hem (gratis) kwijt raakt. 10.01 uur pakken we de trein, best gelopen, wnat er is, uiteraard, een stroomstoring, die invloed heeft. De trein erna, die we eigenlijk zouden nemen, had daardoor vertraging. Wij liepen al, zonder stress, in Woerden, naar de Intercity naar Rotterdam, toen die pas in Woerden aankwam. Die overstap had nooit gelukt. Alvast best gelopen. Iets voor 11 uur waren we in Rotterdam, waar we koffietijd ingepland hadden. Het is tenslotte vakantie. 12.10 uur namen we de Internationale trein naar Brussel airport, die we gereserveerd hadden. Daar kwamen we rond 14.00 uur aan. Het station afkomen, met de QR code, was niet te doen, tot Ruud opeens toch het poortje open kreeg, waar we samen doorheen gegaan zijn. Achteraf bleek daarvoor 33 euro van zijn bank te zijn afgeschreven, omdat de wallet in werking was getreden. Leerpuntje 1, da's niet handig en moeten we in maart, als we terug zijn, " uitvechten" met de NS. Koffers achtergelaten in de lockers, halen we morgen weer op en daarna lopend op zoek naar ons appartement, op zo'n 2 km van de luchthaven. Het was ff puzzelen, het leek niet echt de bedoeling dat we overal waar we liepen, mochten lopen, maar al snel hadden we het gevonden. Klein maar voorzien van alle gemakken, best plekje voor 1 nacht. buhalte voor morgenochtend, om de hoek, moet goedkomen! Hoewel de Belgische buschauffeurs misschien gaan staken morgen. Wat is nou misschien staken? Hoe dan ook, dan wordt het een frissen ochtend wandeling, terug naar de luchthaven. Nu lijkt alles rond 7 uur s morgens nog te rijden. Het is nu al een avontuur, zijn we pas in Brussel.
Dinsdag 10 februari best geslapen, wel voor de wekker wakker. We namen de bus, jaja, die reed gewoon, van 6.28 uur naar de luchthaven. Weet niet hoe je hier de bus moet betalen, maar de chauffeur vond dat we gratis mee mochten, teveel gedoe, denk. Het was nog geen 5 minuten. Koffers opgehaald uit de lockers, eerst koffie. We zijn zelfs te vroe voor de bagege drop off. Alles verliep soepel, bagage, douane, tijd voor ontbijt. Prima vlucht, relaxt bij de nooduitgang, alle ruimte. Gelukkig geen nood. rond 20.00 uur locale tijd (1 uur later) geland in Kigali. Douane goed doorlopen,stempel / visum ontvangen. Moetsen we nog wel $100,- voor aftikken. zij noemen het visum, ik noem het oplichtng. toen wachten op de koffers,toch altijd wel een dingetje. Als er steeds minder mensen staan en onze koffers komen maar niet. Maar, wie vroeg inleverd, moet lang wachten, dat bleek maar weer. Verder naar de uitgang, daar stond een vriendelijke man met een bordje, welkom Ruud en Anita, we kregen zelfs natte handdoekjes om ons op te frissen. Hij bracht ons met een splinternieuwe elektrische auto (is this Africa?) naar onze eerste overnachtingsplek, Heaven Boutique Hotel in Kigali. Prima plek, klein kamertje, alle bagage en een groot bed met klamboe en de kamer was vol. Alles achtergelaten, door naar het restaurant voor ene hapje en ons eerste Mutzig Rwandees biertje. Best toeven, maar het kaarsje ging wel uit, na 2 reisdagen. rond 0.00 uur bedtijd. tja, bed met klamboe, ik, waer, labello, toestanden met zo'n klamboe. 2x de uitgang moeten zoeken, zonder in de klit te raken. Aardig geslapen,tot om half 6 de airco vanzelf aanging en data ging er niet zachtjes aan toe. Met wat toeters en bellen weer uitgekregen. Daarna begonnen de vogels te zingen en zaten we om half 8 aan het ontbijt. Tussen 8.30 en 9 uur zal onze auto afgeleverd worden. Data werd, uieraard, rond half 10. We waren gewaarschuwd, oude auto's, let niet op de kilometerstand. Ruud heeft wel even op de verlichting gelet, die deed het rechs voor niet. Tja, wat nu? OK, oplossing, hij had nog wel een vriendje, die het wel even zal maken. Als wji hem terugbrachten, kwam het goed. Als wij eerst even zouden zorgen dat er benzine in de auto zal zitten, mocheten we hem leeg weer inleveren. This is Africa! Komteen man op een brommertje, eerste poging mislukt, 2e poging, licht werkt weer. Het is geen beste auto, automatisch doorschakelen loop niet soepel. Gelukkig mag je hier max 80 km, dus langzaam optrekken. Gekkenhuis om de stad uit te komen. Auto's heul veul (taxi)brommertjes, maar gelukt met google mas offline kom je een eind. We zijn nu al ondere de indruk, wat een groen, schoon en netjes land. Het land vande duizend heuvels met heul veul fietsers, volgepakt met o.a. bananen, een berg af fietsen een berg op naast de fiets, alle bananen omhoog duwen, echt geweldig. Rijstvelden, geweldig uitzicht. Onderweg gestopt voor een koffie. Rwanda, is het land van de koffie. Overal langs de weg (nette) koffietentjes. Uurtje of 2 waren we bij onze volgende overnachtingsplek, Akagera transit Lodge, op zo'n 100 km rijden. Net voor NP Agagers, waar we dan, vanaf morgen, op tijd kunnen inrijden om hopelijk eindelijk dat luipaard goed te spotten. We blijven daar 3 nachten.
Linda de Koning:11 februari 2026Het zal weer een hele mooie belevenis worden. Leuk, ga jullie avonturen weer volgen. Een hele fijne vakantie. Groetjes
Jenny:11 februari 2026Fijne vakantie samen!
Dorothe:12 februari 2026Fijne tijd daar en veel mooie dingen/dieren spotten!!
Trees:12 februari 2026Jullie avontuur is begonnen..een onvergetelijke reis toegewenst! Liefs
Dick:12 februari 2026Hebben jullie ook de Google what do I eat free geïnstalleerd. 😉 wat er van de week op je bord lag 🤷♂️🥴
Joke:18 februari 2026Wat een leuk verslag weer. Heel veel plezier en geniet!!